A hisztamin allergia diagnosztizálása és kezelése

Mi mindent tudunk tenni hisztamin allergia esetében?

A hisztamin allergia  egy olyan állapot, amely sokakat érint, de sokan még mindig nem ismerik fel tüneteiket és nem tudják, hogy mi okozza a kellemetlenségeket. De nem érdemes aggódni, mert számos jó lehetőség van már mind a diagnosztizálás, mind pedig a kezelés tekintetében, tehát nem érdemes ezen a témán sokat agyalni. Helyette, mutatok néhány jó megoldást, hogy hol kaphat az ember kielégítő diagnózist, és persze néhány tippet is meg fogok osztani, hogyan tudjuk könnyedén kezelni ezt a problémát a mindennapok során.

Mit érdemes tudni a hisztamin allergia esetében?

A hisztamin egy természetes vegyület a testünkben, amely számos fontos szerepet játszik. Azonban néhány ember szervezete túlzottan reagál a hisztaminra, ami kellemetlen tüneteket okozhat, mint például bőrkiütések, viszketés, orrdugulás, fejfájás és emésztési problémák. Ez a hisztamin allergia, amely gyakran összetéveszthető más allergiás reakciókkal, éppen ezért sokszor nehéz is megfelelő diagnózishoz jutni. 

hisztamin allergia1_1

Mit tehetünk a hisztamin allergia kezeléséért? Itt lép be a SYNLAB a képbe! A SYNLAB a legmodernebb technológiát és a legtapasztaltabb szakembereket kínálja, hogy pontosan azonosítsa a hisztamin allergia okait és megtalálja a legmegfelelőbb kezelést.

A hisztamin allergia diagnosztizálása a SYNLAB-nál

A klinika szakemberei magasan képzettek és naprakészek a hisztamin allergia diagnosztizálásában, ezért is tudom éppen őket kiemelni a többi klinika közül, ahol ilyen jellegű vizsgálatok elvégzésével foglalkoznak. A legújabb laboratóriumi tesztek segítségével pontosan azonosítani tudják már az allergén anyagokat, amelyekre a tested túlzott reakciót mutat. Ez lehetővé teszi, hogy célzottan kezeljük az allergiát, minimalizáljuk a tüneteket és javítsuk az életminőséget.

A szakemberek nemcsak a diagnózist állítják fel, hanem személyre szabott kezelési tervet is kidolgoznak. Azt vizsgálják, hogy milyen ételek és környezeti tényezők okozzák a hisztamin reakciót a testedben, és segítenek abban, hogy megfelelő táplálkozási és életmódbeli változtatásokat hajts végre. Ez lehetővé teszi, hogy hatékonyan kezeld az allergiát és minimalizáld a kellemetlen tüneteket. Persze fontos, hogy az adott klinika legújabb kutatási eredményekre és innovációkra támaszkodik a hisztamin allergia kezelésében, ezért is tudom ajánlani a fenti helyet. A legfrissebb tudományos felfedezések és technológiai fejlesztések segítségével folyamatosan fejlesztik a diagnosztikai és kezelési eljárásokat, hogy még hatékonyabb és pontosabb eredményeket érjenek el.

Mit lehet tenni, ha diagnosztizálva lett a hisztamin allergia?

Ezzel az allergiával élő embereknek fontos tudni, hogy milyen ételeket kerüljenek el, illetve melyeket fogyaszthatják el biztonsággal. Most a teljesség igénye nélkül szeretnék ezek közül néhányat megemlíteni, hogy egy kicsit jobban összeálljon a fejünkben, hogy mely ételekben is található hisztamin, és melyeket kerüljünk el inkább, vagy csak frissen és mértékkel fogyasszunk. A kezelés mellett nagyon fontos a megfelelő étrend kialakítása, amit viszont csak tanulással és sok-sok gyakorlattal fogunk elérni, hogy ne mindig ugyanazt a néhány dolgot fogyasszunk, hanem teljes ételeket és fogásokat. 

Az alábbiak lesznek tehát a kerülendő ételek, amelyek sok hisztamint tartalmaznak. Fontos persze, hogy ennek a tartalma nő, ahogy az ételek romlanak, tehát egészen egy gyümölcs fáról való lekerülésétől növekszik abban a hisztaminszint. 

Ilyen túlérett gyümölcsök, amiket egyébként fogyasztanánk a banán, avokádó, szőlő; ezek a citrusfélék túlzottan magas hisztamintartalommal rendelkeznek.

Ott vannak aztán a fermentált élelmiszerek, mint a sajt, joghurt, kefir, erjesztett szója termékek, savanyúságok, kovászos kenyér, erjesztett húsok, például szalámi.

Illetve, a tartósított és füstölt húsok, például sonka, kolbász, szardínia, tonhal, lazac, hering, a fűszerek, egyes szószok, mint a mustár, ecet, szegfűszeg, fahéj, chili, többfajta alkohol.

hisztamin allergia1_2

Alternatívák, amelyeket fogyaszthat azonban az ember azonban nem kevés van, úgyhogy most ezekből is dobnék be jó néhány ötletet, hogy egy kicsit megkönnyítsem a választást akár már a holnapi menühöz is. Ezeket bátrabban fogyaszthatja az ember: friss csirke, pulyka, marhahús, sertéshús, friss halak közül jó néhányat, brokkoli, sárgarépa, spenót, zöldbab, karfiol, uborka, rizs,  sárgadinnye, alma, cseresznye, áfonya, szilva.

Fontos megjegyezni, hogy minden ember egyedi lehet és különböző módon reagálhat a hisztaminra. Emiatt fontos figyelni a saját testi reakcióidra és konzultálni egy szakemberrel vagy táplálkozási szakértővel, hogy segítsen neked az étrended megtervezésében a hisztamin allergia tüneteinek minimalizálása érdekében. És persze az allergia előjöhet hisztaminban gazdag étrend esetén is, akármikor az ember élete során, ezért akkor is érdemes figyelni a jelekre, ha egyébként most tudjuk, hogy teljesen egészségesek vagyunk. Ha pedig észleljük magunkon a hisztamin allergia tüneteit, forduljunk szakemberhez.